De recent gepubliceerde circulaire 2024/C/77 van de FOD Financiën verduidelijkt de fiscale behandeling van kosten voor het thuis opladen van een bedrijfswagen. De circulaire bevestigt de reeds bestaande fiscale verplichting dat terugbetalingen van thuislaadsessies moeten gebeuren op basis van werkelijke kosten. Deze verplichting geldt specifiek voor terugbetalingen van elektriciteitskosten die de werknemer zelf betaalt en die door de werkgever geheel of gedeeltelijk worden terugbetaald.
De circulaire erkent echter de administratieve uitdagingen die werkelijke kosten met zich meebrengen en introduceert daarom een tijdelijke administratieve tolerantie, waarbij het gebruik van een door de fiscus bepaald kwartaaltarief op basis van specifieke CREG-tarieven wordt toegestaan tot 31 december 2025. Dit geeft werkgevers de tijd om systemen te implementeren die voldoen aan de normen voor het terugbetalen van thuislaadsessies aan werkelijke kosten of die een ter beschikkingstelling faciliteren.
Bij MobilityPlus ondersteunen we alle opties en bieden we flexibele oplossingen, zodat werkgevers kunnen kiezen wat het beste aansluit bij hun behoeften.
De fiscale behandeling van terugbetalingen verschilt per type verplaatsing:
Om de vergroening van het wagenpark te stimuleren, geldt een uitzondering:
De circulaire 2024/C/77 bevestigt dat terugbetalingen voor thuislaadsessies in principe gebaseerd moeten zijn op de werkelijke elektriciteitskosten van de werknemer. Hier zijn de belangrijkste punten:
Deze factoren maken een exacte berekening arbeidsintensief en zorgen voor een administratieve last voor zowel werkgevers als werknemers.
De circulaire 2024/C/77 biedt een tijdelijke vereenvoudiging voor de terugbetaling van thuislaadkosten: werkgevers kunnen gebruikmaken van volgende oplossingen:
De werkgever mag uiteraard minder terugbetalen dan één van bovenstaande oplossingen.
De administratieve tolerantie voor CREG tarieven geldt vanaf 1 januari 2025 tot 31 december 2025. Deze tolerantie is uitsluitend van toepassing op elektriciteitskosten die betrekking hebben op deze periode. Vanaf 2026 worden werkelijke kosten opnieuw de norm.
Bij MobilityPlus geloven we dat een toekomstbestendig thuislaadbeleid maatwerk vereist. Hoewel we werkgevers ondersteunen bij elke gekozen oplossing, blijven werkelijke kosten de beste keuze voor bedrijven die streven naar transparantie, kostenbesparing en naleving van de regelgeving.